Poletni tabor 2011 v Doljah pri Tolminu

Teden dni, od 4.7. do 10.7., je četa Zelenega zlata iz skavtskega stega Prebold-Polzela preživljala poletni tabor pod vasico Dolje pri Tolminu ob reki Soči. Ravno prav odmaknjeni od sveta, da smo se lahko zabavali po svoje, pa vseeno dovolj blizu trgovin, da nismo ostali lačnih ust.

Skavt se ne boji vročine, saj ob Soči hitro mine…

V ponedeljek smo se po 4-urnem potovanju z vlakom iz Celja do Mosta na Soči skupaj podali na pot proti čudovitemu travniku, ki je čakal na nas le lučaj stran od prekrasne Smaragdne reke. Vsak dan nas je po vstajanju čakala telovadba, nato pa še pospravljanje in ocenjevanje šotorov. Da bi naš tabor bil lep in hkrati da bi nam čim bolje služil smo si postavili visok jambor, na katerem so nato ponosno plapolale zastave ter tudi nadvse zanimiv wc. Oba voda (Medvedi in Biki) sta si postavila svoji ognjišči, na katerih so si sami kuhali kosila in večerje do konca tabora, vse od pohanega sira pa do čevapčičev. V sklopu samostojnih potepov pa smo se podali novim dogodivščinam naproti. Vod Medvedov se je odpravil do cerkve sv. Lovrenca, kjer leži grob pesnika Simona Gregorčiča ter nato v bližnjo vasico Smast, vod Bikov pa je odšel malo višje v vas Vrsno, kjer se je pesnik rodil.

Čez teden smo se veliko kopali v mrzli Soči, se spuščali po njej z zračnicami, tekmovali v nogometu, roverčku, skavtballu ter vodnih igrah, pomagali iskati argonavtu Jazonu zlato runo ter še pa še. Za lastno udobje smo si postavili še savno v naravi, naravno pečko v zemlji, v kateri smo si spekli domač kruh, ter tudi prave pravcate stole (oziroma ležalnike). Da nam slučajno ne bi postalo dolgčas so poskrbeli z obiskom tudi naši klanovci ter gospod župnik Damjan. Ob župnikovem obisku smo postavili oltar in izvedli mašo ob Soči, v sklopu katere je izvidnik Martin podal svojo skavtsko obljubo in prejel rutico. Vodnika Jernej in Luka pa sta za lep dopoldanski del dneva okusila tudi voditeljsko moč, ko sta prevzela vodenje celotnega tabora, ta čas pa so ostale voditelje "vrgli ven" iz tabora. Ker smo si seveda želeli spoznati tudi našo okolico, smo se podali še na izlet v prekrasna Tolminska korita, nato pa na sotočje reke Tolminke in Soče.

Čeprav so noči bile večinoma mirne, pa so nas eno noč presenetili "napadalci", ki so stražo ukanili in ji neslišno ukradli zastave iz tabora. Višji vod čete iz stega Kranj 1 je zjutraj zakorakal v naš tabor, izvidniki pa so v zameno za zastave morali delati sinhrone sklece ter teči okoli tabornega prostora z nahrbtniki. Izkušeni skavti iz Kranja so nam podelili tudi nekaj nasvetov, kako naslednjič še bolje stražiti. Naše večere smo preživljali ob tabornem ognju, s pesmijo in zgodbicami, podelitvijo skavtskih imen, ter veliko smeha in veselja.

Ob tej priložnosti bi se radi skavti zahvalili vsem vam, ki nam skozi leto pomagate pri zbiralnih akcijah starega papirja in nam s tem omogočite bogato in zanimivo preživljanje počitniških dni na taboru. Prav tako pa gre zahvala tudi občini Prebold za sofinanciranje ter župnijski Karitas, ki je prispevala del hrane za tabor. Naj izkoristimo to priložnost še, da se zahvalimo župniji Prebold, Polzela, Petrovče, Braslovče in Šmartno ob Paki, s pomočjo katerih smo letos tudi končno kupili tudi dva lastna šotora Skavt (za 8 oseb), ki smo jih že pridno preizkusili na taboru.

Več fotografij si lahko ogledate spodaj.

 Foto: Martina, Matej, Vid, Žiga

Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.